Chilli

Lantus, Levemir i inne insuliny
SlodkaDevonka

Chilli

Post autor: SlodkaDevonka » sob lis 23, 2024 11:21 am

Kot czy kotka? – Kotka
Jak się nazywa? – Chilli
Czy jest wykastrowany / wykastrowana? – Tak
Ile ma lat? – 7

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – 19.11.024
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – glukoza, fruktozamina, poliuria, polidypsja, badanie moczu
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – 14. 11.2024 - 475 μmol/l

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – 22.11.2024
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – Lantus Solostar Pen
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 1 jednostka rano, 1 jednostka wieczorem
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – 2 razy dziennie
Jakich używasz insulinówek (podaj nazwę i gradację)? – aktualnie Lantus SoloStar (pen), dopiero zakupię BD Microfine Demi, 0,3 ml U100
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – Tak
Jeśli tak, to jakim? – Diagnostic Gold Care
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – ostatnie wyniki przed podaniem insuliny w zakresie 350-380 mg/dl
Czy monitorujesz ketony u swojego kota (metoda pasków do moczu czy badania ketonów we krwi)? – Nie, w badaniu moczu nie wyjazano.

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – Nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? Jeśli tak, to jaki był wynik? – T4 - 1,47 µg/dl (norma 1-4)
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – Nie

Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – Ok. 5,300 ale nigdy nie przekroczył 6 kg.
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 5,1 kg (30.09.2024)
Ile waży teraz? – 5,1kg (23.11.2024)
Jaką podajesz karmę? – Jestem w trakcie nauki jedzenia mokrej Macs, wcześniej tylko sucha Acana. Obecnie mieszam i zwiększam proporcje.
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? -  Do tej pory dwa razy dziennie po 30 gram, obecnie 4 razy dziennie mokrą mieszaną z suchą. Nie do końca wiem ile tego dawać, żeby nie było za dużo ani za mało. Daje ok. 10 gram suchej i 20 gram mokrej.
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – Przed.
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - Brązowy, średniej konsystencji.
Czy Twój kot choruje też na coś innego? – Nie
W jakim stanie jest uzębienie? – Zęby zdrowe.
Kiedy ostanio były robione badania moczu? / Jakie były wyniki?- 18.11.2024 Prawidłowe oprócz glukozy
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Nie
Skąd jesteś? - Świebodzin
W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:

Chilli jest kotem rasy Devon Rex. Wczoraj pierwszy raz podałam insulinę, zalecono jedną jednostkę dwa razy dziennie. Już z forum wiem, że to za dużo. Cukier przed podaniem wynosił 370, +4 natomiast 354. Dzisiaj rano przed jedzeniem cukier 154. Nie podałam insuliny, bo nie mam jeszcze strzykawek do odmierzania mniejszej dawki, kot też jeszcze nie je mokrej karmy, a przez proces nauki jej jedzenia ogólnie mało je. Postanowiłam skupić się teraz na tym, żeby zaczęła jeść mokrą, kupić strzykawki insulinowe i wtedy zacząć podawać insulinę. Proszę o pomoc w zakresie podawania insuliny. Mamy pena. Czy jest jakiś problem w pobieraniu insulinówką z pena? Czy mając insulinówkę z podziałką co 0,5 jednostki nie ma problemu, żeby podać połowę z tego i uzyskać 0,25 stosując tylko lupę czy niezbędne są kalki?

Pozdrawiam serdecznie, Marta 😊

Janek

Re: Chilli

Post autor: Janek » ndz lis 24, 2024 10:15 pm

Hej Marta,
Ja ze Stasiem jestem też "świeży" w temacie cukrzycy bo u nas insulinoterapia zaczęłą się niecałe 2 miesiące temu. Też na początku miałem pen insulinowy z Lantusem i obawiałem się insulinówek i odmierzania dawek. Z pobieraniem z pena czy wkładu do pena nie ma problemu: wbijasz się i pobierasz dawkę a insulinówka zasysa zawratość i podciśnienie przesuwa tłoczek we wkładzie. Wiem, że przy odmierzaniu kalką jest wymagana ogromna precyzja, a jak próbowałem "na sucho" odmierzać nawet połówkę dawki to te delikatne ruchy popychania tłoczka były bardzo ciężkie przez co łatwo było popchnąć go za daleko a wtedy już cała robota od nowa. Próbowałem znaleźć w internecie coś, co pomoże ułatwić ten proces i trafiłem na projekt do druku 3D, który ma w założeniu popychać tłoczek insulinówki o dany dystans tak aby odmierzyć odpowiednią dawkę. U mnie to się sprawdziło (inni narzekali, że niewygodne). W rozmowie z dr P., który pytał jak odmierzam dawki, wyszło, że moja metoda jest ok i najważniejsze, żeby dawka była powtarzalna, a w tym przypadku to jest na 99.9% pewne (w odróżnieniu od nadrukowanych miarek na insulinówkach, które czasami mają spore przesunięcia lub niedoskonałości). Jeżeli ktoś ma jednak pewną rękę to metoda z użyciem kalki może się sprawdzić :) Na pewno nie warto korzystać z tej nadrukowanej podziałki bo to jest loteria.

Podsyłam link do tego projektu do druku 3D:
https://www.printables.com/model/253310 ... age-helper

SlodkaDevonka

Post autor: SlodkaDevonka » pn lis 25, 2024 9:19 pm

Dziękuję bardzo, Janku! 😊

Tinka07
Site Admin

Post autor: Tinka07 » czw lis 28, 2024 8:20 pm

Witaj Marto,

wszystko będzie dobrze, jeśli będziesz w prowadzeniu swojego cukrzyka rzetelna. Cukrzyca wymaga niesamowitej musztry.

Tak więc dobrze byłoby, żebyś założyła dzienniczek z godzinami pomiarów bezpośrednio przed podaniem insuliny, dawkami insuliny i ilością karmy, którą podajesz - i to konkretnie: ile i o której godzinie.

Janek bardzo dużo ci podpowiedział, jeśli chodzi o odmierzanie dawek. Peny nie nadają się do insulinoterapii u kotów, bo dawki czasem trzeba zmniejszać lub zwiększać o minimalne kroki. Precyzja Janka jest niesamowita ^:)^ Za czasów Tinki takich możliwości odmierzania jeszcze nie znałam. To istna rewolucja :-bd

Napisz proszę, co się aktualnie dzieje z Chilli. Postaramy się ci pomóc.

Janku, dziękuję, że z nami jesteś :thumbup:

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum: koty cukrzycowe.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

SlodkaDevonka

Post autor: SlodkaDevonka » czw lis 28, 2024 10:49 pm

Dziękuję Tinko za odpowiedź ❣️ Dzienniczek założyłam, ale swój wirtualny i jeszcze nie ogarnęłam jak to zrobić tutaj na forum zajmę się tym, ale akurat dwójka maluchów u nas chora i trochę nie ogarniam ostatnio.

Aktualnie Chilli nauczyła się jeść mokrą karmę, więc odstawiliśmy całkowicie suche :) Mamy już w domu wszystko oprócz kalek, jutro będziemy drukować.

Cukier na szczęście mierzę bez problemu, moja kicia to uwielbia, bo to czas na pieszczoty i mizianie za uszkami. Na razie bez insuliny na poziomie 350-370 zarówno na czczo, jak i +4 +8.

Chcę zacząć od dawki 0,25, tym bardziej że po jednorazowej akcji z jedną jednostka spadł do 120.

Cieszę się, że tutaj trafiłam i nie zaczęłam podawać takich wysokich dawek. Na początku byłam trochę przerażona, ale to forum to prawdziwa kopalnia wiedzy. Podrawiam 😊

SlodkaDevonka

Post autor: SlodkaDevonka » pt lis 29, 2024 10:15 pm

Drodzy, bardzo proszę o informację, bo trochę zwątpilam i wolę się upewnić. Mam kalki, wydrukowane bez skalowania w rozmiarze rzeczywistym. Kiedy przykładam 0,25 do strzykawki BD MICRO FINE+ Demi U-100 to wygląda to tak, jakby ta dawka była większa niż wskazana na podziałce oznaczonej jako jedna jednostka. Czy ja czegoś nie rozumiem? Wiem, że nie powinnam patrzeć w ogóle na podziałki i sugerować się kalka, ale chciałam się upewnić, że to tak ma być i nie podam nagle większej dawki. Mam tez lupę okularowa z przybliżeniem 20 x.

Janek

Post autor: Janek » pt lis 29, 2024 11:37 pm

Może wrzuć zdjęcie jak to u Ciebie wygląda? Jeżeli to jest tylko przesunięcie a wielkość jednostek się zgadza to powinno być ok. Jeżeli przy próbie pokrycia skali na insulinówce z kalką się rozjeżdża to chyba wydruk jest przeskalowany.

SlodkaDevonka

Post autor: SlodkaDevonka » sob lis 30, 2024 11:13 am

Tutaj zdjęcie z kalka 0,25
Załączniki
20241130_111046.jpg
20241130_111046.jpg (669.33 KiB) Przejrzano 456 razy

Janek

Post autor: Janek » sob lis 30, 2024 11:50 am

Osobiście nie korzystałem nigdy z kalek tylko od razu z tego odmierzania za pomocą narzędzia, o którym wspominałem ale wydaje mi się, że jest ok. Zgodnie z instrukcją, która jest do tej miarki to ta końcówka gumowego tłoczka powinna być po środku linii którą wskazuje linia na wydrukowanej miarce. Tak wygląda to u mnie przy 0.25 jednostki (tłoczek jest lekko za tą fabryczną linią określającą 0,5 jednostki ale to zależy od inuslinówki - w niektórych jest równo w połowie a w innych tak jak tu widać, właśnie przez te nieprecyzyjne fabryczne nadruki i możliwe przesunięcie):

Obrazek

Obrazek

SlodkaDevonka

Post autor: SlodkaDevonka » sob lis 30, 2024 11:55 am

Twoje wydruki są ekstra, tylko powiedz gdzie to drukować? U mnie był już problem z sama folią, mieszkam na wsi, a nie najbliższe miasto nie jest takie wielkie :( Znalazłam drukarnie 3d, będę próbować. Na pewno jest to dużo prostsze :)

Rozumiem teraz, ja wyszłam z założenia, że ta dawka powinna być zawsze z założenia przed pierwszą kreska widoczną w ogóle na podziałce miarki strzykawki, skoro to być być jeszcze mniej niż pół.

ODPOWIEDZ