Jak się nazywa? – Chilli
Czy jest wykastrowany / wykastrowana? – Tak
Ile ma lat? – 7
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – 19.11.024
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – glukoza, fruktozamina, poliuria, polidypsja, badanie moczu
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – 14. 11.2024 - 475 μmol/l
Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – 22.11.2024
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – Lantus Solostar Pen
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 1 jednostka rano, 1 jednostka wieczorem
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – 2 razy dziennie
Jakich używasz insulinówek (podaj nazwę i gradację)? – aktualnie Lantus SoloStar (pen), dopiero zakupię BD Microfine Demi, 0,3 ml U100
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – Tak
Jeśli tak, to jakim? – Diagnostic Gold Care
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – ostatnie wyniki przed podaniem insuliny w zakresie 350-380 mg/dl
Czy monitorujesz ketony u swojego kota (metoda pasków do moczu czy badania ketonów we krwi)? – Nie, w badaniu moczu nie wyjazano.
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – Nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? Jeśli tak, to jaki był wynik? – T4 - 1,47 µg/dl (norma 1-4)
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – Nie
Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – Ok. 5,300 ale nigdy nie przekroczył 6 kg.
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 5,1 kg (30.09.2024)
Ile waży teraz? – 5,1kg (23.11.2024)
Jaką podajesz karmę? – Jestem w trakcie nauki jedzenia mokrej Macs, wcześniej tylko sucha Acana. Obecnie mieszam i zwiększam proporcje.
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - Do tej pory dwa razy dziennie po 30 gram, obecnie 4 razy dziennie mokrą mieszaną z suchą. Nie do końca wiem ile tego dawać, żeby nie było za dużo ani za mało. Daje ok. 10 gram suchej i 20 gram mokrej.
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – Przed.
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - Brązowy, średniej konsystencji.
Czy Twój kot choruje też na coś innego? – Nie
W jakim stanie jest uzębienie? – Zęby zdrowe.
Kiedy ostanio były robione badania moczu? / Jakie były wyniki?- 18.11.2024 Prawidłowe oprócz glukozy
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Nie
Skąd jesteś? - Świebodzin
W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
Chilli jest kotem rasy Devon Rex. Wczoraj pierwszy raz podałam insulinę, zalecono jedną jednostkę dwa razy dziennie. Już z forum wiem, że to za dużo. Cukier przed podaniem wynosił 370, +4 natomiast 354. Dzisiaj rano przed jedzeniem cukier 154. Nie podałam insuliny, bo nie mam jeszcze strzykawek do odmierzania mniejszej dawki, kot też jeszcze nie je mokrej karmy, a przez proces nauki jej jedzenia ogólnie mało je. Postanowiłam skupić się teraz na tym, żeby zaczęła jeść mokrą, kupić strzykawki insulinowe i wtedy zacząć podawać insulinę. Proszę o pomoc w zakresie podawania insuliny. Mamy pena. Czy jest jakiś problem w pobieraniu insulinówką z pena? Czy mając insulinówkę z podziałką co 0,5 jednostki nie ma problemu, żeby podać połowę z tego i uzyskać 0,25 stosując tylko lupę czy niezbędne są kalki?
Pozdrawiam serdecznie, Marta