Zestaw obowiązkowy dla kociego diabetyka

Awatar użytkownika
edyta5013

Re: Zestaw obowiązkowy dla kociego diabetyka

Post autor: edyta5013 » sob gru 29, 2018 8:08 am

Na pewno bez powodu czyli choroby antybiotyku nie podajemy. Zresztą antybiotyk zazwyczaj podnosi też cukier. Może wet miała na mysli coś innego?

mpotucha

Post autor: mpotucha » sob gru 29, 2018 12:44 pm

Może chodziło o coś osłonowego? Ale słowo 'antybiotyk' padło. O wszystko dopytam w środę i dam niezwlocznie znać.
Dzisiaj próbujemy zbadać poziom glukozy rano, w południe i wieczorem. Mielismy 3 ostatnie paseczki i niestety przy południowym pomiarze zużylismy dwa paski (error nam wyskoczył).
Ale (bez insuliny jeszcze) rano mielismy wynik 397 mg/dl (na czczo), a teraz (po 6 h i ok 30 minutach) po prawie 2 godzinach (140min) od ostatniego posiłku (40 g catz finefood drób) mielismy wynik 352 mg/dl. Mozliwe? Totalnie sie nie znam, ale myslalam, że zazwyczaj po ok 2 h po poisłku jest in trawiony i wtedy cukry moga jeszcze bardziej skoczyc?
znowu off topic, wybaczcie :) niebawem założe Kisielowy watek :)

Awatar użytkownika
Inez87

Post autor: Inez87 » sob gru 29, 2018 9:26 pm

Koniecznie dopytaj o ten antybiotyk :)
Co do cukrów bez insuliny to one widać na takich samych poziomach się utrzymują - w sensie nie ma tu dużych różnic :) Widocznie trzustka cos tam sobie produkuje =:)

mpotucha

Post autor: mpotucha » sob gru 29, 2018 10:12 pm

Inez87 pisze:Widocznie trzustka cos tam sobie produkuje =:)
oby to nam dobrze wróżyło! O:-) z 401-420 w okresie świąt (4 pomiary) dzisiejsze bez isuliny ponizej 400 dały mi malutką nadzieję (397/352/378/368 rano na czczo a pozniejsze 90-120 min po posiłku)

Awatar użytkownika
edyta5013

Post autor: edyta5013 » ndz gru 30, 2018 8:44 am

Ja myślę, że bez insuliny nie ma potrzeby robić tyle pomiarów. Szkoda uszek, a będą bardzo potrzebne. Kontrolnie można zrobić raz dziennie. :D

sebela

Post autor: sebela » ndz gru 30, 2018 3:04 pm

Witaj, odnośnie antybiotyku to się podpisuję "czterema łapkami" pod tym,co juz napisały dziewczyny. Sama cukrzyca nie jest powodem do stosowania antybiotyku, antybiotyk ma działać na konkretne bakterie, np. takie, które wyszły z posiewu moczu.
Upewnij się też, co do dawki. W Poradniku cukrzycowym w dziale "Insulinoterapia" jest o dawkach inicjalnych, od jakich się wychodzi w zależnosci nie od masy ciała, tylko od wyników glukozy (rozdzial "Jaka dawka inicjalna jest najodpowiedniejsza"). Niestety zdarzalo sie i tak, ze ludzie mylili jednostki z czym innym i wychodzily rozne niedobre rzeczy.
Wydrukuj sobie miarki, o których mowa w Zestawie obowiązkowym. Są opracowane specjalnie do strzykawek BD Microfine Plus Demi i są dokladniejsze niz skala na nich nadrukowana. W procesie sitodruku skala potrafi sie troche przesunac albo nadruki sa krzywe (krzywe tłoczki tez sie zdarzaja niestety, jezeli jest bardzo krzywy to trzeba ją wyrzucic albo zostawic na przyszlosc, mozna ewentualnie kropelki kiedys nimi odmierzac.
Wszystko w Zestawie jest dokładnie pokazane i wytłumaczone,łącznie z tym, jak się pozbywac bąbelków powietrza w naciągniętej insulinie.

mpotucha

Post autor: mpotucha » ndz gru 30, 2018 3:18 pm

Dziękuję Sebela, własnie czytałam raz jeszcze zestaw obowiązkowy i jak odmierzać, jak pozbywac się babelków :) przed chwilką pobrałam sobie na komputer miarki, bedziemy drukować 2 stycznia. Cieszę się, że w tych miarkach nie tylko 0,1 ale i inne jendostki od razu są.
CO do antybiotyku podpytam - wet mówiła, że z poczatkiem podawania insuliny się podaje, no ale bez szczegółów. Zostawiłam jej wszystkie wyniki badań, które ma przejrzeć na spokojnie.
a uszka teraz odpoczną chwilę. Ewentualnie 1 pomiar dziennie, kontrolny jak uda się bratu zrobić. Ja niestety wyjeżdam :( najwazniejsze, ze 1 krzywą sobie zrobiliśmy i mniej wiecej wiemy jak wyglądaja cukry za dnia.
dziekujemy Wam! :)

Ania_Ce

Post autor: Ania_Ce » ndz mar 17, 2019 9:27 pm

Czy strzykawki 1ml U100 zupelnie sie nie nadaja?
https://www.doz.pl/apteka/p58807-Strzyk ... _mm_10_szt.

A takie?
https://apteline.pl/cukrzyca/strzykawki ... uk-artsana

Wydaje minsie ze ogarniam w miarę, ale znowu mam totalny mętlik w głowie... W dodatku nie ufam na 100% aktualnemu wetowi, jesli chodzi o cukrzycę.

sebela

Post autor: sebela » ndz mar 17, 2019 9:48 pm

Nie, nie nadają się. Mają być BD Microfine Plus DEMI , z podziałką co 0,5 jednostki.

Musisz je zamówić przez internet, apteki ich nie mają.
http://diabetyk24.pl/strzykawka-do-insu ... sztuk.html
https://emergen.pl/product-pol-114-Strz ... 0-30G.html

Do tych strzykawek są jeszcze miarki, o których pisze Tomek (Perska Kicia) na początku tego wątku. Trzeba je wydrukować w rozmiarze rzeczywistym (ustawienie poziome), najwygodniej w użyciu jest, kiedy są drukowane na folii.
Ostatnio zmieniony ndz mar 17, 2019 9:51 pm przez sebela, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Inez87

Post autor: Inez87 » ndz mar 17, 2019 9:49 pm

Niestety te strzykawki BD 1ml odpadają. Najlepiej kupić te 0.3 :)
Te drugie, jak dobrze kojarzę, kiedyś były odradzane chyba z uwagi na niedokładność. Jak jest teraz ciężko mi powiedzieć :think:

ODPOWIEDZ